Τοκετός στο νερό

Το πιο ενθαρρυντικό σημάδι πως τα μαιευτικά δεδομένα στη χώρα μας αρχίζουν σιγά σιγά να αλλάζουν, και πως η πίεση εκ μέρους των γονέων / καταναλωτών υπηρεσιών υγείας αρχίζει να αποδίδει σύμφωνα με τους κανόνες της αγοράς, είναι ο εξοπλισμός των ιδιωτικών μαιευτηρίων με αίθουσες φυσικού τοκετού και πισίνες κατάλληλες για τοκετό στο νερό.

     

Οι αίθουσες με τις ειδικά διαμορφωμένες πισίνες τοκετού είναι χάρμα οφθαλμών για την επίτοκο! Χαμηλός φωτισμός, απαλά χρώματα στη διακόσμηση, ησυχία και ιδιωτικότητα είναι μερικά μόνο από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ένα τέτοιο περιβάλλον. Κυρίως όμως, διευκολύνει και προάγει το φυσικό τοκετό και διευκολύνει το ζευγάρι να απομονωθεί και να εστιάσει τη μαγική στιγμή που πλησιάζει – μακριά από τους ήχους και τις μυρωδιές των συμβατικών αιθουσών τοκετού. Η γέννηση στο νερό είναι μια συγκλονιστική εμπειρία που δένει συναισθηματικά το ζευγάρι και βοηθά το νεογέννητο να προσαρμοστεί σταδιακά και γαλήνια στην εξωμήτρια ζωή!

 

Μια γυναίκα μπορεί να εκμεταλλευτεί την πισίνα για να ανακουφιστεί από τον πόνο κατά τη διάρκεια του 2=ου σταδίου του τοκετού ( στάδιο διαστολής του τραχήλου ), χωρίς να επιθυμεί απαραίτητα να γεννήσει μέσα στο νερό. Η εμβύθιση στο νερό αποτελεί έναν από τους πιο αποτελεσματικούς & φυσικούς τρόπους ανακούφισης από τον πόνο της γέννας, χωρίς να συνοδεύεται από τις συνηθισμένες παρενέργειες των φαρμακολογικών μεθόδων αναλγησίας : Το νερό είναι η επισκληρίδιος της Μαίας!

 

 

Μια άλλη γυναίκα όμως, μπορεί να επιθυμεί να γεννήσει μέσα στο νερό, εκμεταλλευόμενη τη φυσική αναλγησία που προσφέρει καθώς και τη διευκόλυνση στην αλλαγή θέσεων μέσα στην πισίνα, ώστε να διαλέξει εκείνη που της ταιριάζει καλύτερα. Η γυναίκα δικαιούται να διαλέγει την πιο άνετη – για το δικό της σώμα – θέση για να γεννήσει! Εξάλλου η χρήση του νερού αποτρέπει σημαντικά και τον κίνδυνο ρήξης του περινέου: Δύο μεγάλες έρευνες που έλαβαν χώρα στην Αγγλία τη δεκαετία του ’90 ( και τις οποίες το Βασιλικό Κολλέγιο των Μαιών χρησιμοποιεί στις evidence-based οδηγίες της σχετικά με την εμβύθιση στο νερό κατά τον τοκετό), κατέδειξαν μειωμένα ποσοστά τραύματος στο περίνεο όταν οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν πισίνα τοκετού.

 

  • Μπορούν όλες οι γυναίκες να γεννήσουν στο νερό αν το επιθυμούν;
  • Υπάρχουν συγκεκριμένες παθήσεις / αντενδείξεις που καθιστούν τον τοκετό στο νερό ακατάλληλο;
  • Χρειάζεται να είναι εξειδικευμένοι οι επαγγελματίες υγείας που θα με αναλάβουν, στον τοκετό στο νερό; Πώς θα βεβαιωθώ για την εμπειρία τους;
  • Είναι ασφαλές για το μωρό μου να γεννηθεί στο νερό; Πώς θα πάρει την πρώτη του ανάσα;
  • Θα υπάρχει έγκυρη και ασφαλής παρακολούθηση της πορείας του τοκετού και της υγείας του εμβρύου όσο θα βρίσκομαι στην πισίνα;
  • Το κόστος χρήσης της πισίνας και του δωματίου τοκετού είναι διαφορετικό από το κόστος των συμβατικών δωματίων τοκετού;

Η μαία σας μπορεί να σας λύσει κάθε απορία σχετικά με την γέννα στο νερό και να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε το πλάνο τοκετού σας. Η εμπειρία  και η εκπαίδευσή της στον τοκετό στο νερό (όπως και του συνεργάτη γυναικολόγου), αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος: η απουσία φόβου και η εμπιστοσύνη στις επιστημονικές δεξιότητες, είναι πολύ σημαντικές προϋποθέσεις ώστε να μπορέσει η μέλλουσα μητέρα να εμπιστευτεί τη διαδικασία της γέννησης στο νερό. Μόνον έτσι θα καταφέρει να χαλαρώσει και να ζήσει τον τοκετό που πάντα ονειρευόταν!