Έναρξη Γαλουχίας & Υιοθεσία

Είναι η μητρότητα αυτοσκοπός μια γυναίκας; Προσωπικά διαφωνώ. Υπάρχουν γυναίκες που θέλησαν πολύ να γίνουν μητέρες, αλλά λόγοι υγείας τις απέτρεψαν από το να κάνουν πραγματικότητα αυτό το όνειρό τους. Είναι γυναίκες δυνατές, που πάλεψαν με εξωσωματικές και ορμονοθεραπείες, που αντιμετώπισαν το στίγμα και την αδιακρισία του κοινωνικού τους περίγυρου, που έκλαψαν ώρες ατελείωτες στον ώμο του συντρόφου τους και των φίλων τους όταν για άλλη μια φορά το τεστ εγκυμοσύνης βγήκε αρνητικό. Είναι γυναίκες με πείσμα και αντοχή.

 

Εκείνες που θαυμάζω απεριόριστα και κατέχουν μια ξεχωριστή θέση στο προσωπικό μου πάνθεον ηρωίδων, είναι οι γυναίκες που υιοθετούν ένα μωρό – ή πιο σωστά, τεκνοθετούν, μιας και συνήθως δεν τις ενδιαφέρει εάν θα έρθει στη ζωή τους και στην αγκαλιά τους ένας «υιός» ή μια «κόρη». Αρκεί να μπορέσουν επιτέλους να δώσουν αυτό το περίσσευμα από την αγάπη τους, που δε βρίσκει μέρος να ακουμπήσει. Είναι απλά συγκινητικό να βρίσκεσαι θεατής σε μια τέτοια στιγμή: τη στιγμή που δυό ενήλικα χέρια γεμάτα προσμονή και λαχτάρα, κλείνουν σε μια στρογγυλή αγκαλιά για να κρατήσουν ένα τόσο δα μωράκι. Ένα μωράκι που θα έχει τώρα γονείς και αγάπη.

 

Και τι θα μπορούσε άραγε να κάνει μια μαία για μια τέτοια εξαιρετική γυναίκα; Ότι κάνουν συνήθως οι μαίες: να τη βοηθήσει να δεθεί με το μωρό της – το δικό της μωρό! Προσωπικά δε γνωρίζω ασφαλέστερο και επιτυχέστερο τρόπο για να συμβεί αυτό, από το θηλασμό. Μπορεί όμως μια γυναίκα που έχει υιοθετήσει ένα μωρό, να θηλάσει; Η εκπληκτική απάντηση είναι … ναι!

 

Όταν ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με τα πρωτόκολλα της έναρξης θηλασμού για μητέρες που δεν έχουν κυοφορήσει οι ίδιες το παιδί τους, εξεπλάγην και συγκινήθηκα ταυτόχρονα. Είναι δυνατόν να παράγει γάλα μια γυναίκα που δεν έχει γεννήσει; Είναι! Είναι δυνατόν να δίνει στο μωρό της πολύτιμα αντισώματα, ένζυμα και προβιοτικά που φέρουν τη δική της μοναδική γενετική υπογραφή; Είναι! Είναι δυνατόν να δωρίζει το μικροβίωμά της για να θωρακίσει τον εντερικό βλενογόννο του βρέφους της ενάντια στις ασθένειες; Είναι! Ακόμα κι αν δεν καταφέρει να παράγει ολόκληρη την ποσότητα γάλακτος που θα παρήγαγε αν είχε γεννήσει, είναι τόσα πολλά τα οφέλη του να σιτίζει μικτά το μωρό της!

 

Ο θηλασμός ενισχύει το συναισθηματικό δεσμό μητέρας μωρού και εξασφαλίζει την καλύτερη αρχή στη ζωή… Σκέφτεστε κάποιον καλύτερο τόπο για να υποδεχτείτε το υιοθετημένο παιδί σας;

 

*Τα πρωτόκολλα relactation που ακολουθώ βασίζονται στα guidelines των Dr. Newman και Dr. Hale για τη χρήση δομπεριδόνης και αντλήσεων με θήλαστρο.