Gentle αποθηλασμός

Όταν το ταξίδι του θηλασμού πλησιάζει στο τέλος του, οι μητέρες κατακλύζονται από ένα χείμαρρο συναισθημάτων.

 

  • Πότε σταματάει ο θηλασμός; Υπάρχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια που πρέπει να θηλάζω το παιδί μου;
  • Αν αποθηλάσω θα το τραυματίσω ψυχικά; Έχουν δίκιο όσοι μιλούν για τραύμα;
  • Πώς με κάνει να νιώθωη σκέψη ότι θέλω να αποθηλάσω;
  • Κάνω το καλύτερο για το παιδί μου;
  • Πώς μπορώ να αποθηλάσω σταδιακά, με ασφάλεια, χωρίς να κινδυνέψω από υπερφόρτωση και μαστίτιδα;
  • Πώς θα βάλω όρια σε όσους με πιέζουν προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση;

 

Οι πρώτοι 6 μήνες είναι οι μήνες του αποκλειστικού θηλασμού, σύμφωνα με τις οδηγίες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ). Κατόπιν εισάγουμε σταδιακά τις στερεές τροφές, συνεχίζοντας παράλληλα το θηλασμό ο οποίος παρέχει πάνω από το 50% των ημερήσιων θερμιδικών απαιτήσεων του βρέφους.

 

Και μετά; Μετά υπάρχει συνήθως η επιστροφή στην εργασία. Μια μαμά μπορεί να επιλέξει να κάνει τράπεζα γάλακτος και να συνεχίσει να τρέφει το μωρό της με μητρικό γάλα. Μια άλλη μαμά μπορεί να επιλέξει να αποθηλάσει. Κι επειδή δεν υπάρχουν όρια για τη διάρκεια του θηλασμού (συνεχίζεται για όσο επιθυμεί και η μητέρα και το μωρό, δηλαδή και τα δύο μέλη της δυάδας), είναι σημαντικό να δώσουμε χώρο στις γυναίκες που επιλέγουν – μετά από υπεύθυνη ενημέρωση – να αποθηλάσουν ήπια, σταδιακά και με φυσικό τρόπο: χωρίς φαρμακευτική αγωγή η οποία σχετίζεται συχνά με διαταραχές της διάθεσης και επιβάρυνση του καρδιαγγειακού συστήματος.

 

Ο ήπιος αποθηλασμός είναι εφικτός. Ελάτε να κλείσουμε αυτό το όμορφο ταξίδι μαζί, με σεβασμό στις ανάγκες τις δικές σας και του μωρού σας…