Επιστροφή στην εργασία και θηλασμός

Μία από τις πιο δύσκολες στιγμές στη μητρότητα, είναι εκείνη που σηματοδοτεί την επιστροφή της νέας μητέρας στην εργασία της, μετά την άδεια λοχείας. Το διάστημα αυτό δυστυχώς ποικίλλει ανάλογα με το επάγγελμα και δεν ανταποκρίνεται στις οδηγίες που εκδίδουν οι Παγκόσμιες Οργανώσεις Υγείας ως προς το χρόνο παραμονής της γυναίκας με το μωρό της – ειδικά της γυναίκας που θηλάζει το μωρό της.

 

Είναι λυπηρό να πρέπει μια νέα μαμά να αποχωριστεί πρόωρα το βρέφος της για να επιστρέψει στα επαγγελματικά της καθήκοντα, αλλά αυτή η ατυχία δε χρειάζεται να συνοδεύεται από διακοπή του θηλασμού.  Με τα σύγχρονα μέσα που μας προσφέρει η επιστήμη, είναι εφικτό να διατηρήσουμε το θηλασμό και την σίτιση του βρέφους αποκλειστικά με μητρικό γάλα, αρκεί να ενημερωθούμε για τις επιλογές μας και να καταστρώσουμε έγκαιρα ένα σχέδιο δράσης για την επιστροφή στην εργασία.

 

Η δημιουργία τράπεζας μητρικού γάλακτος, είναι το εύκολο / τεχνικό κομμάτι, και αναλύεται επιμελώς στο section «Χρήση θήλαστρου – Αντλήσεις – Τράπεζα Γάλακτος», σε αυτό το site. Το δύσκολο μέρος της επιστροφής στην εργασία (ειδικά αν κάτι τέτοιο λαμβάνει χώρα πολύ νωρίς, πχ στους 2-3 μήνες), είναι η ψυχολογική υποστήριξη της μητέρας σε αυτή τη διαδρομή.  Η συνδρομή του άμεσου οικογενειακού περιβάλλοντος είναι καίριας σημασίας, και η συνδρομή της μαίας στη δημιουργία ενός υποστηρικτικού πλαισίου φροντίδας θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και την επιτυχία του εγχειρήματος.

 

Οι γυναίκες χρειάζονται συνεχιζόμενη φροντίδα και στήριξη, ακόμα και πολλές εβδομάδες μετά τον τοκετό τους. Η υγιής συναισθηματική κατάσταση μιας νέας μαμάς θα κρίνει και την ποιότητα του συναισθηματικού δεσμού που θα δημιουργήσει με το μωρό της: μωρά που νιώθουν ασφαλή και θηλάζουν, θα γίνουν ενήλικες με υγιή μοτίβα συμπεριφοράς και ισορροπία ανάμεσα στη συναισθηματική προσκόλληση και την αυτονομία.