Εισαγωγή Στερεών Τροφών

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περίπου στους 6 μήνες είναι ώρα να εισάγουμε στέρεες τροφές στη διατροφή των μωρών (παράλληλα με το μητρικό θηλασμό!). Στους 6 μήνες περίπου τα μωρά έχουν αναπτύξει αρκετά το μυϊκό σύστημα στο λαιμό τους και μπορούν να στηρίξουν το κεφάλι τους, καθιστώντας εφικτή την κατάποση της τροφής σε στερεά μορφή. Παράλληλα, αρχίζουν και εκδηλώνουν σημεία επιθυμίας της τροφής, όπως σιελόρροια, όταν βλέπουν τους γονείς τους να τρώνε στο οικογενειακό τραπέζι!

 

Η εισαγωγή στέρεων τροφών εξασφαλίζει στα παιδιά τη λήψη – απαραίτητων για την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους – ιχνοστοιχείων και μετάλλων, με πρωταρχικά αναγκαίο τον σίδηρο. Το μητρικό γάλα δεν είναι πλούσιο σε σίδηρο (αν και ο σίδηρος του μητρικού γάλακτος απορροφάται καλύτερα από τον βρεφικό εντερικό βλεννογόνο), μιας και η φύση έχει προνοήσει με σοφία: ο σίδηρος αποτελεί πρώτης τάξεως τροφή για τα μικρόβια που απειλούν το εύθραυστο ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού, τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του. Αν δε, έχουμε κόψει τον ομφάλιο λώρο πολύ νωρίς, αμέσως μετά τη γέννα (η οδηγία είναι να αφήνουμε το λώρο τουλάχιστον 2-3’, ιδανικά μέχρι να σταματήσει να σφύζει), το πιο πιθανό είναι να μην έχουν προλάβει να γεμίσουν ικανοποιητικά οι αποθήκες σιδήρου του νεογνού, και να παρουσιάσει ελαφρά αναιμία μετά τους 4 μήνες ζωής.

 

Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η εισαγωγή των στερεών τροφών στους 6 μήνες! Στις συνεδρίες:

– Φτιάχνουμε ένα αναλυτικό πλάνο εισαγωγής των τροφών, διάρκειας δύο μηνών
– Προτείνουμε συνταγές και τρόπους μαγειρέματος /χορήγησης της τροφής
– Μιλάμε για το baby led weaning και γιατί μερικά μωρά το προτιμούν σε σχέση με την κλασική μέθοδο της αλεσμένης τροφής
– Εξηγούμε πως δημιουργούνται οι αλλεργίες και η δυσανεξία στη γλουτένη
– Απαριθμούμε τρόπους για να αντιμετωπισθεί πιθανή υπερφόρτωση των μαστών, εξαιτίας της αλλαγής στη συχνότητα των θηλασμών
– Μιλάμε για τη δημιουργία τράπεζας γάλακτος σε περίπτωση επιστροφής στην εργασία
– Κάνουμε βασικούς χειρισμούς Πρώτων Βοηθειών (πνιγμονή και CPR), αντιμετωπίζοντας έναν από τους βαθύτερους φόβους των νέων γονέων κατά την εισαγωγή των στέρεων τροφών
Καθησυχάζουμε τους φόβους της μητέρας για ελάττωση της παραγωγής της και τη βοηθάμε να αντιμετωπίσει το αίσθημα θλίψης & απώλειας που συχνά συνοδεύει το weaning.

 

Κλείστε το ραντεβού σας τώρα για να λυθούν όλες οι απορίες σας! Η εισαγωγή στον κόσμο του φαγητού, μπορεί να είναι παιχνιδάκι για εσάς και το μωρό σας!