Υποδέχομαι το Μωρό μου στο Σπίτι (Φροντίδα Νεογνού / Προετοιμασία βρεφικού δωματίου)

Είναι πολύ συχνή εμπειρία για μια μαία, να ακούει στις ομάδες γονέων να αρθρώνονται άγχη και φόβοι σχετικά με την περιποίηση του νεογέννητου: «Θα τα καταφέρνω να το πιάνω χωρίς να του πιέσω το κεφαλάκι;», «Πώς θα το πλένω και θα το λούζω; Κι αν μου πέσει;», «Πώς θα το βάλω να ρευτεί;», «Πώς περιποιούμαστε τον αφαλό;», «Ποια είναι η σωστή θερμοκρασία δωματίου και πώς πρέπει να το ντύνω;», «Τι πρέπει να αγοράσω για το βρεφικό δωμάτιο;»…

 

Η συμμετοχή σε σεμινάρια για την υποδοχή του μωρού στο σπίτι αλλά και οι κατ’ οίκον επισκέψεις αμέσως μετά την έξοδο από το μαιευτήριο, εξασφαλίζουν στους νέους γονείς τις βασικές γνώσεις  που θα τους βοηθήσουν να περιποιούνται το μωρό τους με ασφάλεια και στοργή.

 

Μαθαίνουμε στο ζευγάρι (και ειδικά στους μπαμπάδες!) το κράτημα για το  μπάνιο του μωρού, το λούσιμο, το ρέψιμο, την αλλαγή της πάνας. Μιλάμε για τα βρεφικά καλλυντικά και το μασάζ του νεογνού, το οποίο είναι σωτήριο στην περίπτωση που εμφανιστούν κολικοί. Ακόμα και το κόψιμο των νυχιών δεν αποτελεί πια αιτία για άγχος!

 

Στις επισκέψεις οργανώνουμε το παιδικό δωμάτιο και βεβαιωνόμαστε πως τηρούνται οι βασικές αρχές ασφάλειας για τον ύπνο του νεογνού. Μιλάμε για τους παράγοντες που προφυλάσσουν από το ΣΑΒΘ (Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου) και προάγουμε τις γενικές αρχές της υγείας για όλη την οικογένεια.

 

Οι επισκέψεις στο σπίτι είναι μια καλή ευκαιρία για όλους στην οικογένεια – μαμά, μπαμπά, γιαγιάδες και παππούδες – να ενημερωθούν με υπευθυνότητα και κατανόηση για όλα τα ζητήματα που τους απασχολούν, πάντα με έμφαση στην τρέχουσα, αναθεωρημένη και έγκυρη επιστημονική γνώση.