Θηλασμός & Μικροβίωμα: μια εξελικτική σχέση που επιβιώνει εδώ και χιλιετίες!(Seed the Baby – Feed the Baby!)

Θηλασμός & Μικροβίωμα: μια εξελικτική σχέση που επιβιώνει εδώ και χιλιετίες!(Seed the Baby – Feed the Baby!)

To ανθρώπινο γάλα δεν είναι απλά η καλύτερη/πιο απορροφήσιμη/εξειδικευμένη γενετικά/εξελικτικά τέλεια, τροφή για το μωρό. Είναι και η καλύτερη τροφή και για τα καλά μικρόβια του εντέρου του μωρού!

Οι ολιγο-σακχαρίτες που περιέχονται στο ανθρώπινο γάλα, είναι τα καλά σάκχαρα που φροντίζουν (σαν καλοί κηπουροί!) να αναπτυχθούν τα καλά – και όχι τα κακά μικρόβια στο έντερο του μωρού – οι αποικίες των οποίων θα εξασφαλίσουν μακροχρόνια προστασία από τις εντερικές λοιμώξεις!

Προσοχή! Οι ολιγοσακχαρίτες αυτοί, ΔΕΝ πέπτονται από το μωρό! Είναι όμως η βασική τροφή των bifido-βακτηριδίων, των καλών βακτηριδίων του εντέρου! (Σκεφτείτε όλες τις διαφημίσεις για τα “ζωντανά” γιαούρτια, που περιέχουν bifido-βακτηρίδια!). Η formula (το ξένο γάλα/σκονόγαλο), ΔΕΝ ΠΕΡΙΕΧΕΙ αυτά τα σάκχαρα!

Μην ξεχνάτε πως η σωστή υγεία του εντέρου, εξασφαλίζει και καλή ψυχική υγεία, μιας και οι τελευταίες έρευνες καταδεικνύουν την σημαντική σχέση μεταξύ εντερικού μικροβιώματος και κατάθλιψης!

Μην ξεχνάμε πως τα αντιβιοτικά και η ευρεία χρήση τους στην κτηνοτροφία (όπως και η κατάχρησή τους δυστυχώς στον δυτικό κόσμο), επηρεάζουν δυσμενώς το εντερικό μικροβίωμα μαμάς και βρέφους – εξού και τα αυξανόμενα ποσοστά αλλεργίας των βρεφών στα αγελαδινά γαλακτοκομικά προϊόντα!

Την ίδια δυσμενή επίδραση έχει και η αύξηση των ποσοστών καισαρικής τομής ανά τον κόσμο (στην χώρα μας το ποσοστό φτάνει το 67%), μιας επέμβασης που στερεί από το βρέφος τα καλά μικρόβια της κολπικής οδού! Γι’αυτό είναι τόσο σημαντικά: α) το skin-to-skin ακόμα και στην αίθουσα του χειρουργείου, β) ο θηλασμός μέσα στην πρώτη ώρα της ζωής, γ) το rooming-in, που αυξάνει τα ποσοστά επιτυχούς θηλασμού!

Ας μην χάσουμε αυτό το εξελικτικό πλεονέκτημα που μας χάρισε η φύση! Είναι καιρός να γεφυρώσουμε το γενεαλογικό κενό που δημιουργήθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες…
Τσακίρη Δέσποινα, Μαία / IBCLC / Prenatal Yoga & Hypnobirthing Instructor #therockingmidwife #protectbreastfeeding #despoinatsakirimidwife