Η Λεμφική Παροχέτευση ως μέσο ανακούφισης από τη Μαστίτιδα κατά το θηλασμό

Η Λεμφική Παροχέτευση ως μέσο ανακούφισης από τη Μαστίτιδα κατά το θηλασμό

Ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών που θηλάζουν (το οποίο μπορεί να αγγίζει και το 20-25%), ταλαιπωρείται κατά τη διάρκεια του θηλασμού από φλεγμονή στο μαστό, τη λεγόμενη μαστίτιδα. Η φλεγμονή αυτή συνήθως εμφανίζεται τις πρώτες 6 εβδομάδες του θηλασμού και έπειτα υποχωρεί. Ο μαστός παρουσιάζει έντονο πόνο, οίδημα , φλόγωση, και η πάσχουσα ανεβάζει πυρετό – συνήθως 38,5  με 39 βαθμούς.

Η φλεγμονή αυτή μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους:

  • Ένας λόγος είναι ο τραυματισμός των θηλών από το μωρό ή οι ραγάδες που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί στο στήθος. Από τις μικρές αυτές εκδορές του δέρματος είναι πιθανό να εισχωρήσει στο στήθος κάποιο βακτήριο (πχ σταφυλόκοκκος) και να προκαλέσει στο μαστό λοίμωξη. Το βακτήριο μπορεί να προσβάλλει το γαλακτοφόρο πόρο και αυτός είναι ένας λόγος που οι γιατροί συχνά συστήνουν αντιβίωση.
  • Σε μία άλλη περίπτωση φράζει ο γαλακτοφόρος πόρος όταν το στήθος πιέζεται τοπικά – πχ από το στηθόδεσμο, το μάρσιππο, ή όταν η θηλάζουσα κοιμάται σε πρηνή θέση.
  • Ένας ακόμη λόγος είναι η υπερπαραγωγή γάλακτος σε συνδυασμό με την μη τακτική απομάκρυνση του, από το μαστό. Στην περίπτωση αυτή προκαλείται μαστίτιδα λόγω της στάσης του γάλακτος.
  • Επίσης σημαντικό ρόλο παίζουν η υπεραιμία του μαστού, η δυσκολία προσκόλλησης του βρέφους για θηλασμό και τυχόν προβλήματα υγείας της μητέρας, όπως είναι η αναιμία.

Ένα μεγάλο ποσοστό από τις μαστίτιδες μπορεί να αποφευχθεί αν η θηλάζουσα παροχετεύει λεμφικά τους μαστούς της (λεμφικό μασάζ στήθους) , ξεκινώντας αμέσως μετά τον τοκετό .

 

Πως μας βοηθάει όμως η λεμφική παροχέτευση;

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίσουμε αυτό το υπέροχο σύστημα που έχουμε στο σώμα μας και ονομάζεται Λεμφικό Σύστημα. Είναι ένα υποσύστημα του κυκλοφορικού μας και αποτελείται και αυτό από ένα δίκτυο αγγείων, ιστών και οργάνων.

Μία από τις λειτουργίες του είναι να βοηθάει στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών στο σώμα μας, και μια δεύτερη λειτουργία του είναι να βοηθάει το ανοσοποιητικό μας σύστημα παρέχοντας του κύτταρα που καταπολεμούν τα μικρόβια και ονομάζονται λεμφοκύτταρα. Κατά τη κίνηση του λεμφικού υγρού τα μικρόβια οδηγούνται στους λεμφαδένες όπου  η λέμφος φιλτράρεται και τα λεμφοκύτταρα καταστέλλουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς, τα μικρόβια και τις τοξίνες.

Η κίνηση της λέμφου γίνεται από τα άκρα προς την καρδιά , ενάντια στη βαρύτητα που οδηγεί όλα τα υγρά προς τα άκρα μας . Για να μην λιμνάζει λοιπόν η λέμφος και να μας αποδίδει το βέλτιστο των λειτουργιών της, χρειαζόμαστε τη λεμφική παροχέτευση.

Στην περίπτωση της μαστίτιδας η λεμφική παροχέτευση θα αποσυμφορήσει το γαλακτοφόρο πόρο που μπορεί να έχει φράξει από την περίσσεια γάλακτος και θα οδηγήσει στους λεμφαδένες τα μικρόβια που μπορεί να έχουν εισέλθει στο στήθος. Εκεί στους λεμφαδένες αναλαμβάνουν τα λεμφοκύτταρα να καταπολεμήσουν τα μικρόβια αυτά, πριν προλάβουν να πολλαπλασιαστούν και να προκαλέσουν λοίμωξη. Η διαδικασία αυτή έχει σαν αποτέλεσμα το στήθος να αρχίσει να αποσυμφορείται σταδιακά, και η τυχόν λοίμωξη να καταστέλλεται γρηγορότερα . Ο πόνος και το οίδημα υποχωρούν σταδιακά και αυτά.

Αν η θηλάζουσα ξεκινήσει τη λεμφική παροχέτευση , είτε μόνη της είτε με τη βοήθεια μιας ειδικού (λεμφοθεραπεύτριας) αμέσως μετά τον τοκετό, μπορεί να αποφύγει τη μαστίτιδα και να απολαύσει έναν υγιή – χωρίς αντιβιώσεις – θηλασμό.

 

Σιώρα Αναστασία

Ειδική Λεμφοθεραπεύτρια

anastasiasiora@yahoo.gr

www.bodhihall.gr