Μαιευτική Yoga (για να πάρει το μωρό σωστή θέση για τον τοκετό)

Η Μαιευτική Yoga βοηθάει στις περιπτώσεις ισχιακής προβολής, όταν δηλαδή το μωρό δεν έχει γυρίσει με το κεφάλι κάτω, αλλά και στις περιπτώσεις οπισθίας θέσης, όταν δηλαδή το μωρό κοιτάζει μπροστά & όχι προς την σπονδυλική στήλη.

 

Ειδικές ασκήσεις της yoga βοηθούν το μωρό:

–  να πάρει σωστή θέση, δηλαδή με το κεφάλι κάτω – ειδικά αν μεριμνήσουμε νωρίς στην κύηση (όταν το μωρό είναι μικρό και υπάρχει ακόμα χώρος)
–  να γυρίσει σε προσθία θέση, δηλαδή να κοιτάζει προς τον κόκκυγα

–  να εμπεδωθεί , δηλαδή να «σφηνώσει» στη λεκάνη

 

Τα βαθιά καθίσματα και οι διατάσεις της yoga , εκτός από την εμπέδωση της κεφαλής, βοηθούν και στην διεύρυνση των διαστάσεων της λεκάνης: η ηβική σύμφυση, υπό την επίδραση της ρηλαξίνης και της προγεστερόνης, αρχίζει να διατείνεται και να πονάει προς το τέλος της κύησης ( οι γυναίκες το περιγράφουν σαν «σουβλιές» ή σαν «μελανιά από τη σέλα του ποδηλάτου»). Η yoga διευκολύνει αυτή τη φυσική διαδικασία αλλά την καθιστά ανώδυνη! Και μια ευρεία λεκάνη, συνοδευόμενη από ελαστικούς πυελικούς μύες, αυξάνει τις πιθανότητες για κολπικό τοκετό – και για καλή αποκατάσταση του πυελικού εδάφους μετά τη γέννα!

 

Ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα  της μαιευτικής yoga, είναι η εκμάθηση των διαφόρων τεχνικών αναπνοών ( όπως οι διαφραγματικές και η ujjayi ) που θα σας βοηθήσουν στον τοκετό σας! Οι αναπνοές αυτές:

  • θα σας απαλύνουν τον πόνο στο στάδιο της διαστολής του τραχήλου
  • θα σας ανακουφίσουν ανάμεσα στις ωδίνες
  • θα σας απαλλάξουν από τη συναισθηματική ένταση και τη σωματική κούραση
  • θα χαλαρώσουν τη μήτρα, τον τράχηλο και το περίνεο
  • θα σας βοηθήσουν να σπρώξετε σωστά στη φάση της εξώθησης

 

Η Μαιευτική Yoga πολλές φορές συνδυάζεται με τεχνικές από άλλα πεδία της ολιστικής εναλλακτικής / κλασικής ιατρικής, όπως ο βελονισμός και η ρεφλεξολογία, ώστε να έχουμε συνδυαστικά καλύτερα αποτελέσματα στην προσπάθειά μας να επιτύχουμε την καλύτερη προβολή και θέση του εμβρύου για τον φυσιολογικό κολπικό τοκετό.

 

Να σημειώσω πως το Μαιευτικό Team στο οποίο ανήκω και η ίδια, ειδικεύεται στην τεχνική του «εξωτερικού μετασχηματισμού» του εμβρύου, ως ύστατη λύση προκειμένου να αποφύγουμε την καισαρική τομή λόγω επιμένουσας ισχιακής θέσης.

 

Ας βοηθήσουμε τα μωρά μας να γεννηθούν φυσιολογικά, όπως διάλεξε η φύση! Ας συμβάλλουμε κι εμείς με τον τρόπο μας στη μείωση του ποσοστού καισαρικών τομών στην Ελλάδα!