Όταν ο θηλασμός πονάει

Είναι μύθος ότι ο θηλασμός πονάει… Στην πραγματικότητα, μια γυναίκα που έχει εγκαταστήσει σωστά τη γαλουχία, βιώνει ένα από τα πιο γλυκά συναισθήματα της μητρότητας: τη συναισθηματική εγγύτητα και το δέσιμο με το νεογέννητο μωρό της!

 

Όταν μια νέα μαμά αισθάνεται πόνο την ώρα του θηλασμού, σημαίνει τις περισσότερες φορές ότι το μωρό της δεν έχει πιάσει καλά τη θηλή (έχει shallow latch-on) ή, εναλλακτικά, πως μια ανατομική ιδιαιτερότητα στο στόμα του μωρού (π.χ. ο βραχύς χαλινός / tongue tie), δυσκολεύει τη σωστή σύλληψη της θηλής. Έτσι οι θηλές πληγώνονται και πονούν, γεγονός που ωθεί πολλές μητέρες να τρέμουν στην ιδέα πως ξαναπλησιάζει η ώρα του θηλασμού!

 

Εκτός από τις τραυματισμένες θηλές, και οι λαθεμένες οδηγίες θηλασμού οδηγούν πολλές φορές σε υπερφόρτωση του στήθους, φραγμένους γαλακτοφόρους πόρους και μαστίτιδα. Κι επειδή ο πόνος οξύνεται, πολλές γυναίκες εγκαταλείπουν απογοητευμένες το θηλασμό – ενώ το πρόβλημα είναι εύκολα αναστρέψιμο με τη σωστή καθοδήγηση!

 

Ο θηλασμός χωρίς να νιώθει η μαμά πόνο, είναι εφικτός. Ο θηλασμός χωρίς τραυματισμένες θηλές και επαναλαμβανόμενα επεισόδια μαστίτιδας είναι εφικτός. Η επιστροφή ενός μωρού στο στήθος μετά από μια περίοδο αβάσταχτου πόνου, είναι εφικτός. Για όλα αυτά αρκεί μια σωστή διάγνωση του προβλήματος, εντοπισμός των αιτιών που το προκάλεσαν, και ορθή θεραπευτική αντιμετώπιση του.

 

Στις κατ’ οίκον συνεδρίες θηλασμού (ακόμα και νωρίς, στο μαιευτήριο), θα ανακαλύψουμε μαζί το λόγο που ο θηλασμός του μωρού σας πονάει τόσο. Μέσα από ένα δίκτυο συνεργαζόμενων επαγγελματιών υγείας θα λύσουμε πιθανά προβλήματα αγκυλογλωσσίας (βραχέως χαλινού). Μαζί θα βρούμε στάσεις θηλασμού που σας κάνουν να νιώθετε άνετα όταν θηλάζετε το μωρό σας, και θα αντιμετωπίσουμε γρήγορα και εύκολα οποιοδήποτε πρόβλημα έχει δημιουργηθεί – ώστε να επιστρέψετε χωρίς πόνο πια, στη μαγική αυτή σχέση…