Αλλεργίες, κολικοί και διατροφή θηλάζουσας

Έχετε δει ποτέ ένα βρέφος να κλαίει σπαρακτικά από κολικούς; Είναι ένα θέαμα που αφήνει τη νέα μητέρα  με ένα συναίσθημα ανημπόριας: νιώθει πως δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να κάνει για να βοηθήσει το νεογέννητο μωρό της ώστε να μην πονά…

 

Οι κολικοί είναι μια μη παθολογική κατάσταση η οποία εμφανίζεται μετά την 14=η ημέρα ζωής του βρέφους. Οι κολικοί είναι σπανιότεροι στα βρέφη που τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα, και αν εμφανιστούν σε ένα μικρό ποσοστό αυτών, έχουν πολύ ηπιότερη συμπτωματολογία. Πολλές φορές συνεπώς, αρκεί η σταδιακή διακοπή της χορήγησης ξένου γάλακτος και η επιστροφή στον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό για να δοθεί λύση στο πρόβλημα των κολικών. Για τις περιπτώσεις που οι κολικοί επιμένουν (σε ένα σημαντικό ποσοστό οι κολικοί επιμένουν για 4 έως 6 εβδομάδες κατά μέσο όρο, άπαξ και ξεκινήσουν), είναι σημαντικό να γίνει διάγνωση των αιτιών που συμβάλλουν στην εμφάνισή τους.

 

Η σωστή διάγνωση, και η διαφορο-διάγνωση από το επίσης συχνό πρόβλημα της βρεφικής αλλεργίας / δυσανεξίας, αποτελεί το πρώτο βήμα για τη σωστή αντιμετώπιση της κατάστασης. Σε πολλές περιπτώσεις, τα συμπτώματα των κολικών και της αλλεργίας αλληλοεπικαλύπτονται: πχ και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει πόνος και πράσινες κενώσεις.

 

Είναι σοφό να τονίσουμε τη σημασία της ψυχικής κατάστασης της μητέρας αλλά και της διατροφής της, στην εμφάνιση κολικών και διατροφικών αλλεργιών. Οι νέες έρευνες καταδεικνύουν πως το ψυχικό stress – ακόμα και από την περίοδο της εγκυμοσύνης – συμβάλλει στη μείωση του μικροβιώματος που «δωρίζει» μια μητέρα στο μωρό της (μέσω του κολπικού τοκετού, του θηλασμού, και της επαφής δέρμα με δέρμα), οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια στην εμφάνιση κολικών, αλλεργιών, αλλά και άλλων παθήσεων που σχετίζονται με το γαστρεντερικό σύστημα. Το γαστρεντερικό σύστημα για τα βρέφη αποτελεί το βασικό σύστημα άμυνας ενάντια στα παθογόνα μικρόβια, και οι βλάβες που προκαλούνται σε αυτό τα 3 πρώτα χρόνια της ζωής τους, διαρκούν για πάντα.

 

Στη συνεδρία μας κατ’οίκον, θα λάβουμε ένα πλήρες ιστορικό που θα περιλαμβάνει τις διατροφικές συνήθεις μητέρας και βρέφους, τα μοτίβα ύπνου/ούρησης/κενώσεων, καθώς και το οικογενειακό ιστορικό, ώστε να καταστρώσουμε ένα σχέδιο αντιμετώπισης των κολικών ή/και των αλλεργιών. Θα δοθούν οδηγίες διατροφής βασισμένες σε σύγχρονες έρευνες, οι οποίες δεν αποκλείουν βασικές ομάδων τροφίμων (όπως τα όσπρια!) και δεν αναγκάζουν τη νέα μητέρα να ακολουθήσει ένα ασφυκτικό πλάνο στέρησης: τέτοιες πρακτικές δυσχεραίνουν το θηλασμό και οδηγούν σε σταδιακό αποθηλασμό. Τέλος, θα επιλέξουμε ανάμεσα σε πολλές πρακτικές τεχνικές αντιμετώπισης των κολικών για την άμεση ανακούφιση από τον πόνο – το μασάζ νεογνού, τις τεχνικές κρατήματος, τα αιθέρια έλαια και την πιεσοθεραπεία, τη βοτανοθεραπεία και τις τεχνικές χαλάρωσης για τη μαμά και το μωρό!

 

Το μωρό σας δεν χρειάζεται να πονάει και εσείς μπορείτε να διδαχτείτε τεχνικές ανακούφισής του από τον πόνο. Η επιστήμη και η παράδοση μας δίνουν πολλά όπλα για να λύσουμε το πιο συχνό πρόβλημα των νέων γονέων, που τους κρατάει άυπνους και κουρασμένους για πολλές μέρες, και τους στερεί το πιο πολύτιμο αγαθό: ποιοτικό χρόνο με το νεογέννητο βρεφάκι τους…