Χρήση θήλαστρου – αντλήσεις – τράπεζα γάλακτος

Πόσες φορές δεν αναρωτηθήκατε αν πρέπει να αγοράσετε θήλαστρο, ακόμα και εβδομάδες πριν τον τοκετό σας; Μια οποιαδήποτε λίστα «με τα πράγματα που χρειάζεστε για το μαιευτήριο» περιλαμβάνει οπωσδήποτε ένα ηλεκτρικό θήλαστρο και σακουλάκια συλλογής γάλακτος. Είναι όμως τελικά απαραίτητη η χρήση θήλαστρου στις νέες μητέρες;

 

Υπάρχουν κάποιες απόλυτες ενδείξεις για τη χρήση θήλαστρου:

 

  • Η εισαγωγή ενός νεογέννητου βρέφους στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ). Σε αυτήν την περίπτωση, εξ’ αιτίας κάποιων ιατρικών λόγων όπως η προωρότητα, το νεογνό πρέπει να νοσηλευθεί – συνεπώς να απομακρυνθεί και από την αγκαλιά της μαμάς του. Το θήλαστρο έρχεται τότε να υποκαταστήσει προσωρινά το θηλασμό, έως ότου το βρέφος επιστρέψει στη μητέρα του.

 

  • Η εξακριβωμένα μειωμένη παραγωγή γάλακτος της μητέρας, η οποία έχει παθολογικό υπόβαθρο (σακχαρώδης διαβήτης, υποθυρεοειδίτιδα Hashimoto, υπομαστία, αφαίρεση αδένα λόγω μαστεκτομής, ουλές στη θηλαία άλω λόγω χειρουργείου, κ.α.). Το θήλαστρο σε αυτές τις περιπτώσεις συνεπικουρεί στην αύξηση της παραγόμενης ποσότητας, ειδικά σε συνδυασμό με άλλα γαλακταγωγά μέσα – βοτανικής ή φαρμακευτικής προέλευσης.

 

  • Η επιστροφή της μητέρας στην εργασία της, πριν το πέρας των 6 μηνών αποκλειστικού θηλασμού. Η χρήση θήλαστρου είναι απαραίτητη ώστε να μην υπερφορτωθεί το στήθος της ενόσω εργάζεται: αντλεί γάλα στο χώρο εργασίας της, το φυλάσσει με κατάλληλο τρόπο και το χρησιμοποιεί ώστε ο σύντροφός της / η μητέρα της / η βρεφοκόμος να ταΐσει το μωρό της την επομένη.

 

Πέραν των απόλυτων ενδείξεων, μια μητέρα μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα θήλαστρο και για να ανακουφίσει ένα βαρύ στήθος, να προλάβει ή να αντιμετωπίσει μία μαστίτιδα, να εμπλέξει το σύντροφό της στη διαδικασία σίτισης του νεογνού, να κάνει τράπεζα γάλακτος για περίπτωση ανάγκης, να δωρίσει γάλα, να διακόψει προσωρινά το θηλασμό λόγω χειρουργείου, κτλ. Συνεπώς, η σωστή επιλογή τύπου θήλαστρου βάσει των συνθηκών που επικρατούν στη ζωή της νέας μητέρας, είναι κρίσιμη για την επίτευξη του στόχου της.

 

Η χρήση θήλαστρου προϋποθέτει την ενημέρωση της γυναίκας από τη μαία της, διαφορετικά μπορεί να εμπλακεί με τη διαδικασία του θηλασμού και να οδηγήσει τελικά στο αντίθετο αποτέλεσμα. Οι συνηθισμένες ερωτήσεις είναι:

 

  • Τι θήλαστρο πρέπει να αγοράσω; Τι διαφορά έχει το νοσοκομειακό από το personal / χειροκίνητο;

 

  • Πότε θα αντλώ και πότε θα θηλάζω; Αν είμαι στη δουλειά, κάθε πότε θα αντλώ;

 

  • Πώς θα αποθηκεύω το γάλα μου στη συντήρηση/ κατάψυξη; Τι δοχεία φύλαξης είναι κατάλληλα για μένα; Πόσο διατηρείται το γάλα στο ψυγείο ή έξω;

 

  • Πώς θα ξεπαγώνω το γάλα μου και πώς θα το ετοιμάζω προς χρήση;

 

  • Πώς αποστειρώνω και φυλάσσω τα μέρη του θήλαστρου;

 

  • Πώς θα δίνω το αντλημένο γάλα στο μωρό μου χωρίς να ανησυχώ για τη σύγχυση θηλών;

 

  • Ποιός πρέπει τελικά να δίνει το αντλημένο γάλα στο βρέφος;

 

  • Πώς θα υπολογίζω τις ποσότητες αποθήκευσης & τις ποσότητες που χρειάζεται να πίνει το μωρό μου;

 

Η σωστή χρήση του θήλαστρου μπορεί να αποβεί σωτήρια για μια νέα μητέρα η οποία διαφορετικά ίσως και να αποθήλαζε πρόωρα το παιδί της – αρκεί να υπάρχει έγκυρη ενημέρωση για τον τρόπο δημιουργίας μιας τράπεζας γάλακτος!