Επιστροφή στο στήθος και επαναγαλακτισμός

Πολλές φορές μια νέα μητέρα επιστρέφει σπίτι της από το μαιευτήριο, κουβαλώντας μαζί με το νεογέννητο μωρό της και οδηγίες για χορήγηση «συμπληρώματος» μιας και το δικό της γάλα… «δε φτάνει» (!). Οι περιπτώσεις στις οποίες μια νέα γυναίκα δεν παράγει επαρκές γάλα για να θρέψει το μωρό της είναι ελάχιστες, και οφείλονται συνήθως σε παθολογικά αίτια όπως: η Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, η αφαίρεση μαστικού αδένα για κοσμητικούς ή παθολογικούς λόγους, και η παρουσία εγχειρητικών ουλών στη θηλαία άλω που μπορεί να έχουν επηρεάσει τη λειτουργία του 4=ου μεσοπλεύριου νεύρου το οποίο σχετίζεται με τη γαλακτοπαραγωγή.

 

Δεν υπάρχει υγιής γυναίκα η οποία δεν μπορεί να θηλάσει το μωρό της. Το σώμα της με σοφία έφτιαξε μια καινούρια ζωή εκ του μηδενός και οπωσδήποτε μπορεί να παράξει και γάλα για να θρέψει αυτήν την καινούρια ζωή. Η εγκατάσταση του θηλασμού απαιτεί την πάροδο 40-50 ημερών, κατά την διάρκεια των οποίων το γυναικείο σώμα ανταποκρίνεται στο νόμο «προσφορά/ζήτηση». Όσο πιο πολύ θηλάζει ένα νεογέννητο, τόσο περισσότερο γάλα θα παραχθεί. Αν έχουμε δίδυμα που θηλάζουν, ή αν η μαμά επιχειρεί tandem nursing, το στήθος θα παράξει επαρκή ποσότητα για δύο βρέφη.

 

Το θετικό της φάσης εγκατάστασης του θηλασμού, είναι πως η θηλάζουσα έχει περιθώριο τουλάχιστον 30-40 ημέρες για να αποκαταστήσει οποιαδήποτε ζημιά έχει υποστεί η γαλακτοπαραγωγή της: όσο γρηγορότερα μεριμνήσει γι’ αυτό, τόσο το καλύτερο για το τελικό αποτέλεσμα. Η επιστροφή στο στήθος μας χαρίζει το δώρο της υπομονής… Με υπομονή η μαμά θα μάθει το μωρό της να θηλάζει στο στήθος από την αρχή. Με υπομονή και ειδικές τεχνικές σίτισης θα διευκολύνουμε την απομάκρυνση του βρέφους από το μπουκάλι, και θα αυξήσουμε τη ροή του γάλακτος στο στήθος ώστε η μετάβαση να είναι ομαλή – χωρίς να διακινδυνέψουμε πιθανή απώλεια βάρους. Με υπομονή και σωστή συμβουλευτική καθοδήγηση θα ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση της μητέρας για την ικανότητά της να θρέψει το μωρό της αποκλειστικά με το γάλα της, όταν θα χάνει το θάρρος της από τη πίεση του περιβάλλοντος ή την παροδική κούραση της αρχής.

 

Για ένα υγιές μωρό και μία αποφασισμένη μητέρα, η επιστροφή στο στήθος είναι ζήτημα ημερών. Με υπευθυνότητα και επιστημονική υποστήριξη είναι εφικτό να αναστρέψουμε την καθοδική πορεία προς τον απογαλακτισμό – ο θηλασμός είναι ο τρόπος που έχει διαλέξει η φύση για να θρέψει όλα τα νεογέννητα μωρά, και είναι θεμελιώδες δικαίωμα κάθε παιδιού να έχει πρόσβαση σε όλες τις ευεργετικές του ιδιότητες!