Εγκατάσταση θηλασμού στο μαιευτήριο και στο σπίτι

Η έναρξη και η εγκατάσταση του θηλασμού αποδεικνύονται στην πράξη πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις, σε σχέση με αυτό που θα περίμενε κάποιος για τέτοιες φυσιολογικές διαδικασίες. Τα απαρχαιωμένα πρωτόκολλα, η μη έγκυρη συμβουλευτική, οι πρακτικές αποχωρισμού της μητέρας από το μωρό της αμέσως μετά τον τοκετό, η έλλειψη πληροφόρησης σχετικά με το τι είναι φυσιολογικό και τι όχι στο θηλασμό και η χορήγηση ξένου γάλακτος για τους λάθος λόγους, αποτελούν τα συνήθη αίτια για να πάρει μια νέα μαμά την απόφαση να «παρατήσει τα όπλα» και να σταματήσει να θηλάζει.

 

Οι υπηρεσίες που αφορούν το θηλασμό είναι εξειδικευμένες:

 

  • Επισκέψεις στο μαιευτήριο ώστε να προληφθούν προβλήματα που σχετίζονται με την άνοδο της τιμής της χολερυθρίνης (ίκτερος) του νεογνού, τη νεογνική αφυδάτωση, την αργοπορημένη έναρξη της γαλακτοπαραγωγής ( λόγω καισαρικής τομής / σακχαρώδους διαβήτη / υποθυρεοειδισμού ) και τις δυσκολίες που προκύπτουν όταν ένα νεογέννητο χρειάζεται θερμοκοιτίδα – και συνεπώς απομακρύνεται από τη μητέρα του.

 

  • Επισκέψεις κατ΄οίκον, εφόσον η μητέρα επιστρέψει σπίτι από το μαιευτήριο. Στη συνεδρία που διαρκεί δύο ώρες, προσπαθούμε να ανακαλύψουμε μαζί τις θέσεις θηλασμού που ταιριάζουν στη δυάδα μαμάς-μωρού, να διδάξουμε σωστές τεχνικές προσκόλλησης του νεογνού στο στήθος (latch-on) ώστε η θηλάζουσα να μην πονάει, και να καταλάβουμε τί είναι φυσιολογικό και τι όχι για ένα μωρό που μόλις έχει αρχίζει να μαθαίνει να θηλάζει. Όλα αυτά συνοδεύονται από pdf με οδηγίες θηλασμού, συμβουλές για τη διατροφή της θηλάζουσας, βιβλιογραφία για τη φύλαξη του γάλακτος και τις αντλήσεις με θήλαστρο – σε περίπτωση που χρησιμοποιείται –  και οδηγίες για τον ασφαλή ύπνο του νεογνού.

 

  • Τηλεφωνικό follow-up στις επόμενες 10 μέρες ώστε να βεβαιωθούμε πως το μωρό παίρνει ικανοποιητικό βάρος, και ο θηλασμός βαίνει καλώς. Η τηλεφωνική υποστήριξη είναι πολύ σημαντική για μια νέα μητέρα που νιώθει ανασφάλεια σχετικά με το αν «τα κάνει όλα σωστά». Ακόμα πιο σημαντικό δε, είναι να μεριμνήσουμε ώστε να φέρουμε τη γυναίκα σε επαφή με ομάδες υποστήριξης του μητρικού θηλασμού, και να ενημερώσουμε το κοντινό οικογενειακό της περιβάλλον σχετικά με το πόσο σημαντικό είναι να τη στηρίζουν στο δύσκολο έργο της εγκατάστασης του θηλασμού!