Ομάδες Μπαμπάδων

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος όπου όλα περιστρέφονται γύρω από τις γυναίκες. Οι μεγάλοι παραμελημένοι όμως είναι οι άνδρες, παρ’ όλο που γίνονται κι εκείνοι γονείς – για πρώτη ίσως φορά. Οι γυναίκες μπορούν να μοιραστούν τους προβληματισμούς τους με τις μητέρες, τις αδελφές και τις φίλες τους, μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα prenatal yoga, προετοιμασίας γονέων, να επισκεφθούν καταστήματα βρεφικών ειδών και να παρακολουθήσουν σεμινάρια για την περιποίηση των μωρών… και κυρίως μπορούν ελεύθερα να μοιραστούν τα συναισθήματα και τους φόβους τους, χωρίς να αισθάνονται ενοχές. Απλά επειδή είναι γυναίκες. Επειδή στις γυναίκες επιτρέπεται να κλαίνε και να είναι αδύναμες. Επειδή οι γυναίκες έχουν δίκτυο υποστήριξης από άλλες γυναίκες.

 

Η αδυναμία … απαγορεύεται κυρίως στους άντρες: Κατακλυσμένοι από τα οικονομικά άγχη που επισύρει η έλευση ενός παιδιού, κυριευμένοι από τον αρχέγονο ανδρικό τους ρόλο που τους επιβάλλει να δουλεύουν ατελείωτες ώρες για να παρέχουν τα απαραίτητα στην οικογένειά τους, και αποκλεισμένοι συνήθως από την συναισθηματική επαφή και έκφραση που απολαμβάνουν οι γυναίκες, βρίσκονται στην πολύ δυσάρεστη θέση να νιώθουν πίεση. Χωρίς να μπορούν να καταλάβουν το γιατί!

 

Οι ομάδες μπαμπάδων είναι αυτό ακριβώς που λέει το όνομά τους: Ομάδες για μπαμπάδες. Ομάδες από και για άντρες. Με την βοήθεια ενός άνδρα συνάδελφου ψυχοθεραπευτή, εξερευνούμε τα περίεργα συναισθήματα που αρχίζουν να απασχολούν συντρόφους μας:

 

  • «Η γυναίκα μου ασχολείται συνέχεια με το μωρό. Παλιά ασχολούνταν μόνο με μένα…»
  • «Έχουμε να ευχαριστηθούμε τη σεξουαλική μας ζωή, από πριν μείνει έγκυος! Πότε θα ξαναγίνουμε ζευγάρι; Πότε θα ξανακοιμηθούμε στο ίδιο κρεβάτι μόνοι μας;»
  • «Γιατί η γυναίκα μου και η μητέρα μου τσακώνονται τόσο πολύ για το μωρό;»
  • «Πώς θα τα βγάλω πέρα με τόσα έξοδα; Τι θα συμβεί στη γυναίκα μου και το παιδί μου αν πάθω κάτι;»
  • «Η γυναίκα μου είναι συνέχεια θλιμμένη και στενοχωρημένη. Αφού θέλαμε κι οι δύο παιδί, γιατί δεν είναι ευτυχισμένη; Μήπως η κατάθλιψή της βλάψει το μωρό;»
  • «Πώς θα καταφέρω να τη βοηθήσω με το νεογέννητο; Δεν ξέρω ούτε πώς να κρατήσω το μωρό – φοβάμαι ότι θα κάνω κάτι λάθος!»
  • «Φοβάμαι μήπως δεν γίνω καλός πατέρας. Φοβάμαι μήπως κάνω τα λάθη του δικού μου πατέρα»
  • «Γιατί τσακωνόμαστε τόσο συχνά; Ήμασταν τόσο ωραίο ζευγάρι! Μήπως δεν ήμασταν έτοιμοι να γίνουμε γονείς; Μήπως κάναμε λάθος;»

 

Οι Ομάδες μπαμπάδων, είναι κύκλοι εμπιστοσύνης. Έχουν όλα τα χαρακτηριστικά μιας μικρής ψυχοθεραπευτικής ομάδας: ο καθένας μπορεί να εκφράσει άφοβα αυτό που θέλει, δεσμεύεται από τους κανόνες εχεμύθειας, και συμμετέχει σε ένα οριοθετημένο πλαίσιο με συγκεκριμένους στόχους και συγκεκριμένη διάρκεια (8 εβδομάδων/8 συναντήσεων).

 

Δηλώστε συμμετοχή έγκαιρα! Είναι η πρώτη φορά που η μαιευτική προετοιμασία συμμαχεί με την τέχνη της ψυχοθεραπείας για να καλύψει τις ανάγκες εκείνων που συνήθως δεν τολμούν ούτε να τις εκφράσουν!