Ψυχολογική υποστήριξη νέων μαμάδων στην εγκυμοσύνη και τη λοχεία

Η ψυχολογική κατάσταση της μητέρας επηρεάζει δραματικά τη σχέση της με το μωρό της, με τον σύντροφό της, και κατ’ επέκταση το κοντινό οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον της.

 

Η επιλόχειος κατάθλιψη, η διαταραχή μετα-τραυματικού στρες (ειδικά σε περιπτώσεις τραυματικών τοκετών) και οι υπόλοιπες μορφές ψυχικών διακυμάνσεων, υπονομεύουν τη σύναψη συναισθηματικού δεσμού μητέρας / μωρού, και δυσκολεύουν την έναρξη & έκβαση του θηλασμού: πολλές μαμάδες δεν τα καταφέρνουν να θηλάσουν εξαιτίας αυτών των διαταραχών, επιβαρύνοντας μακροπρόθεσμα την σωματική & συναισθηματική υγεία τόσο των ιδίων όσο και του μωρού τους.

 

Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να αναγνωρίζουμε εγκαίρως τα σημάδια μιας συναισθηματικής διαταραχής:

  • Θα κατανοήσουμε γιατί πιθανόν δεν εγκαθίσταται ο θηλασμός και θα αυξήσουμε τις πιθανότητες για αντιστροφή της κατάστασης, με όλα τα συνεπακόλουθα οφέλη που έχει η έγκαιρη αντιμέτωπιση .
  • Θα μπορέσουμε να ενημερώσουμε την γυναίκα για τις επιλογές της ως προς την αντιμετώπιση & τη θεραπεία της συναισθηματικής διαταραχής. Θα την ενθαρρύνουμε και θα την παραπέμψουμε στον κατάλληλο επαγγελματία υγείας.
  • Θα καταφέρουμε να εγκαθιδρύσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με την γυναίκα, αποφεύγοντας την επικριτική και δογματική συμπεριφορά.

 

Οι γυναίκες χρειάζονται υποστήριξη, όχι ενοχοποίηση.

 

Πολλές φορές η οικογένεια προέλευσης γίνεται παρεμβατική και παραβιάζει τα όρια του νέου ζευγαριού, με το πρόσχημα της προσφοράς βοήθειας λόγω της έλευσης του νέου μέλους της οικογένειας. Οι νέοι γονείς μπορούν να επωφεληθούν απίστευτα από την εκμάθηση απλών τεχνικών οριοθέτησης, διεκδικητικής συμπεριφοράς, συναισθηματικής έκφρασης και επίλυσης των διαφορών – χωρίς να διακινδυνεύουν την παραβίαση του προσωπικού τους χώρου.

 

Η σεξουαλικότητα του ζευγαριού αλλάζει. Στην οικογενειακή ομάδα προστίθεται  ένα νέο μέλος που έχει ανάγκες και απαιτήσεις, και μοιάζει να μην ανταποκρίνεται στις περιποιήσεις μας – ακόμα! Πολλοί νέοι γονείς υποφέρουν λόγω της κούρασης και της αϋπνίας, και ακόμα περισσότεροι αισθάνονται πως δεν κάνουν τίποτα σωστά.

 

Είναι πολύ σημαντικό να διδάξουμε στο ζευγάρι πρακτικές που θα τους «λύσουν τα χέρια» και θα συμβάλλουν στην αυτονομία & στην αυτοεξυπηρέτησή τους. Να τους ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση και να τους ενθαρρύνουμε στο δύσκολο έργο τους. Η συμβουλευτική στη λοχεία, έχει ακριβώς αυτό το σκοπό: να αποτελέσει για το ζευγάρι ένα προστατευτικό δίχτυ που θα τους βοηθήσει να προσγειωθούν ομαλά στην καινούρια τους περιπέτεια!