Ομάδες Προετοιμασίας Γονέων για τον τοκετό (Ανώδυνος τοκετός / Ψυχοπροφυλακτική)

Οι Ομάδες Προετοιμασίας Γονέων είναι ομάδες που πραγματεύονται την ενδυνάμωση του ζευγαριού, ώστε να πάρει συνειδητές αποφάσεις για τον τρόπο που θα γεννηθεί το παιδί τους. Η έννοια του informed consent  είναι πολύ σημαντική στη σύγχρονη Μαιευτική, διότι η ενημέρωση των γονέων, ο σχεδιασμός ενός πλάνου τοκετού (birth plan), και η συγκατάθεση τους σε όλες τις μαιευτικές διαδικασίες, αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους για την ενίσχυση και ανάληψη του γονεϊκού ρόλου με πεποίθηση και πυγμή.

 

Επιπλέον οι Ομάδες ενισχύουν την αυτοπεποίθηση των μελλοντικών γονέων σε όλα τα πρακτικά ζητήματα που τους απασχολούν, με εύρος που ξεκινάει από το θηλασμό κι εκτείνεται ως τις δεξιότητες περιποίησης του νεογέννητου στο σπίτι. Αν λάβουμε υπ’όψιν και τα συναισθηματικά ζητήματα που πυροδοτούνται πολύ συχνά κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και της λοχείας ( και βαραίνουν άντρες και γυναίκες ), θα κατανοήσουμε γιατί είναι απαραίτητο για τους γονείς να έρχονται σε επαφή με ανθρώπους που βρίσκονται στην ίδια φάση ζωής με εκείνους…

 

Σε αυτές τις ομάδες, ο σύντροφος ενθαρρύνεται να συμμετέχει ενεργά στον τοκετό της γυναίκας του, και η γυναίκα ενθαρρύνεται να μάθει να αγαπά και να συνεργάζεται με το σώμα της την ώρα του τοκετού. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται έχουν τις ρίζες τους σε πολλά πεδία της μαιευτικής, της ψυχολογίας, της prenatal yoga, του massage, της νευρομυϊκής χαλάρωσης και του θετικού οραματισμού.

 

1=ο Μάθημα: Φυσιολογία του τοκετού & Σημεία έναρξης του τοκετού. Είναι η ώρα να πάμε στο μαιευ-τήριο; Επικίνδυνα σημεία. Βαλίτσα για το μαιευτήριο. Εισαγωγή στα πρωτόκολλα της Π.Ο.Υ. και της Ε.Μ.Γ.Ε.

2=ο Μάθημα: Τα στάδια του τοκετού (Προ-τοκετός/ Φάση διαστολής/ Εξώθηση/ Υστεροτοκία). Θηλασμός μέσα στην 1=η ώρα. Baby Crawl. Πρόληψη ρήξεων του πυελικού εδάφους & massage περινέου. Πώς μπορώ να προετοιμάσω το σώμα μου για τον τοκετό;

3=ο Μάθημα: Εναλλακτικές Μέθοδοι ανακούφισης από τον πόνο του τοκετού. Η σημασία της αναπνοής & των ήχων. Η σημασία της εναλλαγής θέσεων: ποια θέση θα βοηθήσει το μωρό μου να εμπεδωθεί και να γεννηθεί; Massage για τον πόνο, από τον σύντροφο. Video μελέτης της ενεργής φάσης του τοκετού (από ελληνικά και ξένα μαιευτήρια).

4=ο Μάθημα: Ο τοκετός και η εξώθηση. Video μελέτης διαφορετικών τοκετών (στο νερό, σε θέσεις εκτός της ύπτιας κ.α.). Ενδείξεις καισαρικής τομής, περινεοτομής, εμβρυουλκίας. Ο επεμβατικός τοκετός, πώς μπορούμε να τον αποφύγουμε και οι επιπτώσεις των μαιευτικών επεμβάσεων στην έναρξη του θηλασμού.

5=ο Μάθημα: Birth Plan (το πλάνο τοκετού). Πώς θα συζητήσω με τους επαγγελματίες υγείας που με έχουν αναλάβει, τις επιθυμίες μου? Ποια είναι τα δικαιώματα μου στον τοκετό & το θηλασμό? Πώς θα ξεκινήσει σωστά ο θηλασμός?

6=ο Μάθημα: Θηλασμός. Σωστή έναρξη & Εγκατάσταση του θηλασμού. Τα συνηθισμένα προβλήματα του θηλασμού και η θεραπευτική αντιμετώπισή τους (μαστίτιδα, πληγωμένες θηλές, μειωμένη γαλακτοπαραγωγή, σύγχυση θηλών, επιστροφή στο στήθος μετά τη formula). Αντλήσεις & Τράπεζα γάλακτος.

Ελάτε να γνωρίσετε ένα διαφορετικό τρόπο προσέγγισης του τοκετού και της γονεϊκότητας!